Sarai Alons

Zo lang als ik me kan herinneren heb ik al een voorliefde gehad voor al het eten dat deeg als basis heeft. Deze voorliefde heeft zich langzaam ontwikkeld tot een passie voor het bakken van mooi, gezond en lekker brood. 

Op de universiteit studeerde ik Culturele Antropologie en Humanitaire Hulpverlening. Ik dacht met deze studie een antwoord te vinden op hoe ik het beste andere mensen kon helpen. Maar na het voltooien van mijn master had ik naar mijn idee vooral geleerd hoe internationale hulpverlening niet hielp. 

Ik besloot radicaal van koers te veranderen en me te richten op eten, iets wat voor alle mensen essentieel is en een enorme potentie heeft om mensen te verenigen. Het leek mij ook de ideale manier om mensen blij te maken, want iedereen houd van lekker eten! Dus ik werd kok. En wel op een internationale, alternatieve en vegetarische kostschool in Engeland. 5 jaar lang werkte ik daar met mensen van over de hele wereld om een groep van 130 leerlingen en collega's van 3 warme maaltijden op een dag te voorzien. 

Het was in die periode dat ik voor het eerst echt brood leerde bakken. De bakker in het nabijgelegen dorp hield er mee op en ik besloot dat we ook zelf wel ons brood voor de school konden bakken. En dat deden we. Ik deed een cursus bij Andrew Whitley van de Real Bread Campaign, en ik wilde niet anders meer.  

Toen Walker werd geboren zijn we terug gegaan naar Nederland om weer dichter in de buurt van familie te zijn. Ik deed een intensieve cursus aan de Bakery Institute om me om te scholen tot ambachtelijk bakker en begon daarna met werken bij de Veldkeuken. Een jaar later hebben we nu onze eigen bakkerij. Voor mij is het bakken van écht brood een stap in de richting van een betere wereld. Want over de hele wereld brengt het bakken, eten en delen van brood mensen bij elkaar.